0-36 Ay Çocuğuna Uygun Duyu Eğitimi Nasıl Verilmeli?

0-36 ay çocuklar, bu dönemlerinde duyu sistemlerini kullanarak, çevreyi tanımaya dış dünyaya uyum sağlamaya çalışmaktadır. Çocukların duyularının uyarılması ve tüm duyularının bir arada eşgüdüm içinde kullanılmasının sağlanması, çocuğun tüm düzeylerdeki eğitiminde önemli katkılar sağlamaktadır.

Yeni doğan bir bebek duyu sistemlerini kullanarak, çevreyi tanımaya dış dünyaya uyum sağlamaya çalışmaktadır. çevrelerini algılama, duyularını keşfetme ve uygun tepkiler verme yeteneklerini geliştirmeye odaklanır. Önceleri nesneleri ağzına alarak, onları bu yolla ayırt etmeye çalışır. El ve kasları geliştikçe, dokunma duyusunu kullanarak çevreyi araştırır. Bu sebeple; duyuların uyarılması ve tüm duyuların bir arada eşgüdüm içinde kullanılmasının sağlanması, çocuğun tüm düzeylerdeki eğitiminde önemli katkılar sağlayacaktır. Bu bakımdan, küçük yaşlardan başlayarak, bebeklerin duyularını uyarmak amacı ile bazı düzenlemeler yapılmalıdır.

İşte bu dönemde çocuklara uygun duyu eğitimi sağlamanın bazı yollarını sıralayacak olur isek, duygusal uyaranlar, duyularını geliştirmesi için çeşitli duyusal uyaranlar sunun. Renkli ve farklı dokuları olan, sesli müzikli oyuncaklar gibi. Duyusal oyunlar, çocuğunuzun duyularını keşfetmesi için çeşitli renkli oyun hamurları ile etkinlikler yapabilirsiniz. Dokunma ve temas, çocuğunuz ile zaman geçirirken onunla dokunma ve temas kurarak sıcaklık, yumuşaklık gibi duyguları hissettirebilirsiniz. Doğan ile temas, çocuğunuz ile doğal ortamlarda vakit geçirmek, duyularını geliştirerek doğal dünyayı keşfetmesine yardımcı olacaktır. Duyusal oyuncaklar, çocuğunuzun ilgisini çekebilecek yumuşak peluş oyuncaklar, sesli kitaplar farklı dokulu olan bloglar gibi oyuncaklar duyusal keşif yapmasında yardımcı olabilir. Duyguları tanıma, ona duygularını ifade etmesi için fırsat verin böylelikle duygularını tanıyacaktır. Güvenli ve destekleyici ortam, çocuğunuzun duygusal keşif yapabilmesi için kendisine olanak tanıyarak rahatça keşfedebileceği bir ortam oluşturmanız güvenli ve destekleyici bir yol olacaktır.

Çocuğunuzun duyusal gelişimini desteklemek için bu yöntemleri kullanabilir ve onun duyularını keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.