Uzlaştırmacı Eğitimi ve Sertifika Programı

Uzlaştırmacı Yenileme Eğitimi

Uzlaştırma, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve uzlaşmaya varmak amacıyla tarafsız bir üçüncü kişinin (uzlaştırmacının) rehberliğinde gerçekleşen bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaştırma süreci, mahkemeye gitmeden ve resmi yargı yollarına başvurmadan, taraflar arasında iş birliği ve anlayışı teşvik etmeye yöneliktir. Bu yöntem, çeşitli uyuşmazlık türlerini çözmek için kullanılabilir, örneğin, aile anlaşmazlıkları, iş yerinde çatışmalar, ticaret anlaşmazlıkları gibi durumlar. Uzlaştırma, tarafların katılımına dayalı bir süreç olduğu için, tarafların kontrolü altında gerçekleşir ve daha hızlı, daha düşük maliyetli ve daha sürdürülebilir çözümler sağlayabilir. Uzlaştırma, çeşitli hukuk alanlarındaki uyuşmazlıkların çözümünde etkili bir araç olarak kullanılmaktadır.

36 Saat Teorik Eğitim 12 Saat Uygulama Eğitimi Toplam 48 Saattir.

Eğitim Yöntemi:

Örgün Eğitim

• Hukuk Fakültesi,

• Siyasal Bilgiler Fakültesi,

• İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,

• İşletme Fakültesi,

• İktisat Fakültesi,

Bu fakültelerden Örgün veya Açık Öğretim gözetmeksizin mezun olup;
Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Özel Hükümler), Ceza Muhakemesi Hukuku, Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş/
Hukukun Temel Kavramları/Temel Hukuk, Ticaret Hukuku, İş Hukuku/İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Borçlar Hukuku
derslerinden en az ikisini almış olanlar eğitim alabilir.

• Onarıcı Adalet

• Uzlaştırmanın Esasları

• Uzlaştırmanın Şartları

• Soruşturma Evresinde Uzlaştırma Usulü / Uzlaştırmacının Görevlendirilmesi, Nitelikleri ve Eğitimi

• Soruşturma Evresinde Uzlaştırma Usulü / Uzlaştırmacıların Uyması Gereken Etik İlkeler

• İletişim

• Soruşturma ve Kovuşturma Evresinde Uzlaştırmanın Hukuki Sonuçları / Uzlaşma Teklifi

• Soruşturma ve Kovuşturma Evresinde Uzlaştırmanın Hukuki Sonuçları / Uzlaştırmada Edim

• Soruşturma ve Kovuşturma Evresinde Uzlaştırmanın Hukuki Sonuçları / Uzlaştırma Raporu veya Belgesi

• Müzakere

• Kovuşturma Evresinde Uzlaştırma Usulü

• Soruşturma ve Kovuşturma Evresinde Uzlaştırmanın Hukuki Sonuçları

• Uygulama

Uzlaştırma eğitiminin kazanımları, katılımcılara çeşitli beceriler, bilgi ve anlayışlar kazandırmayı amaçlar.

• Uzlaştırma, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için tarafsız bir aracılık sürecidir.

• Uzlaştırmanın temel prensipleri ve süreci hakkında geniş bir bilgi edinme, uzlaştırmanın avantajları ve sınırları konusunda anlayış kazanma

• Taraflar arasında etkili iletişim kurma ve empati yeteneklerini geliştirerek tarafların ihtiyaçlarını anlama

• Uzlaştırmacının tarafsızlık ve nötr olma prensiplerini anlama ve bu prensipleri uygulayabilme, kişisel önyargılardan arındırarak adil ve objektif bir süreç yürütme

• Çeşitli çatışma çözme tekniklerinin öğrenme ve uygulama, taraflar arasında uyum sağlama ve sürdürebilme,

• Tarafların ikna etme ve yönlendirme becerisi kazanma

• Uzlaştırmacının etik kurallara uygum ve profesyonellik standartlarını anlama.

Resmî gazetede yayınlanan Uzlaştırma eğitimi usul ve esasları yönetmeliği gereği derse katılan adayların kabul edilebilir haklı bir mazereti bulunmaksızın derslerin 1/12'sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir. Programı ilişiği kesilen eğitim ücreti iade edilmez.