KOOPERATİF VE ÜST KURULUŞLARINDA DIŞ DENETİM YAPACAKLARIN EĞİTİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARI için tıklayınız.
Bu eğitim programı Aşağıda belirtilen muaf meslek grupları için kısa eğitim olarak düzenlenmektedir.
Muafiyet
MADDE 14- (1) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçiler eğitimden muaftır.
(2) 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanuna tabi meslek mensupları 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c), (f) ve (g) bentlerinde sayılan ders konularından muaftır.
düzenlemesi bulunmaktadır. Bu kapsamda, 3568 Sayılı Kanuna tabi meslek mensupları;
Eğitim programındaki, Temel Muhasebe ve Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Finansal Yönetim ve Finansal raporlama eğitimlerden muaftırlar. Bu düzenleme sebebiyle 84 saat yerine 48 saat eğitim alacaklardır. Eğitim saat ücretimiz KDV dahil 75 TL dir.
01 Şubat 2022 tarih ve 31737 sayılı resmi gazete ile Kooperatif ve Üst Kuruluşların Denetimine Dair Yönetmelik yayınlanmıştır.
Yayınlanan yönetmelikte Dış Denetçi aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
Bu Yönetmelik uyarınca yapılacak dış denetimi yürütecek, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçiler veya 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa tabi meslek mensupları veya ilgili bakanlıkça denetim yetkisi verilen birliklerde/merkez birliklerinde dış denetimle görevli personel.
Yönetmeliğin 17. Maddesinde Dış denetçi eğitimi aşağıdaki gibi ifade edilmiştir:
Dış denetçi eğitimi
MADDE 17 –
(1) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçiler hariç olmak üzere, bu Yönetmelik kapsamında dış denetim yapacak dış denetçilere, Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları veya üniversitelerce eğitim verilir.
(2) Eğitim programını tamamlayanlara katılım belgesi verilir. Katılım belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu sürenin sonunda dış denetçilerin yenileme eğitimi alarak katılım belgelerini yenilemeleri şarttır.
(3) Dış denetçi eğitimine ve yenileme eğitimlerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
17 Madde 3 nolu bendine ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 69 uncu maddesine dayanılarak Ticaret Bakanlığınca Kooperatif ve Üst Kuruluşlarında Dış Denetim Yapacakların Eğitimine İlişkin Usul ve Esasla yayınlanmıştır.
Eğitim Süresi:
48 Saat
Eğitim Ücreti:
3.600 TL (%10 KDV DAHİL)
Eğitim Yöntemi:
Senkron Eğitim (Uzaktan - Canlı)
Eğitimin İçeriği:
-
KOOPERATİFÇİLİK MEVZUATI
-
KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ
-
KOOPERATİFLERDE DAĞILMA VE TASFİYE
-
KOOPERATİFLERDE VERGİLENDİRME
-
DENETİM STANDARTLARI VE SINIRLI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI
-
SINIRLI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI
-
DIŞ DENETİMDE RAPORLAMA
-
BANKACILIK VE SİGORTACILIK MEVZUATI
Devamsızlık Hakkı:
Dış denetçi eğitimi ve yenileme eğitiminde katılım belgesi alabilmek için her bir ders konusunun en az yüzde yetmiş beşine katılım zorunludur. Eğitim Ticaret Bakanlığı tarafınca denetimli eğitimdir.
Katılım sağlayamayan kursiyerlere herhangi bir belge verilmez tahsil edilen eğitim ücreti iade edilmez. Bu nedenle devam zorunluluğu katılımcılar için önemlidir.
Eğitim Kontenjanı: Her bir program en az 50 en fazla 250 kişi ile açılır. 50 kişi altında başvuru alan programlar eğitime açılmayacak, başvuranlara bilgi verilecek uygun görenler diğer programlara aktarılacaktır. Uygun görmeyenlerin ücreti iade edilecek veya kabul etmesi halinde sonraki programlar için bekletilecektir. Yoğun başvuru olması durumunda başvuru sırasına göre bilgilendirilerek sonraki eğitim programlarına alınacaktır.
Eğitim Sonunda Katılımcılarımıza: Eğitim sonunda eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılara Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi tarafından‘kooperatifçilik eğitimi katılım belgesi’ verilir.
Katılım belgesinde, kooperatifçilik eğitimini tamamlayanların adı ve soyadı, kimlik numarası, veriliş tarihi ve geçerlilik süresine ilişkin bilgilerin yanı sıra belge numarası ve benzeri bilgiler bulunur.
Katılım belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır. Bu süre dolmadan dış denetçilerin yenileme eğitimi alarak katılım belgelerini yenilemeleri şarttır.
Yorumlar