İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen ve uzun yıllar uygulanan İflas erteleme kurumu ihdas amacının gerçekleşmesi konusunda istenileni vermemesi ile 2018 yılında 7101 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştır. İflas erteleme kurumunun kaldırılması ile borçluların mali durumlarını düzelterek ticari hayatlarına devam etmelerine yarayacak başka bir kuruma ihtiyaç duyulmuştur. Bunun neticesinde kanun koyucu bu ihtiyacı gidermek için 7101 sayılı kanunla beraber İcra ve İflas kanunun 285. maddesinde düzenlemeye giderek kanunda yer alan fakat uygulanmasına rastlanmayan konkordato kurumu işlerlik kazanmıştır.
Konkordato kurumu, olası iflasın önüne geçmek ve borçluya borçlarını yapılandırarak yeniden ödeme imkanı sağlayan bir düzenlemedir. Borçlu, ödemekte güçlük çeken ve ödeyememe tehlikesi altında olan borçları ile ilgili alacaklılara konkordato kapsamında teklifte bulunur. İflasın olası zararlarının önüne geçmek ve alacaklılarının bazı fedakarlıklar sonucunda alacaklarına kavuşma ihtimalini arttırmaktadır. Bu yönü ile hem borçlu tarafın hem alacaklı tarafın lehine değerlendirilmektedir.Ayrıca konkordato ve iflas ertelenmesi arasında alacaklıların söz hakkı bakımından farklılıklar? mevcuttur. İflas erteleme kurumun da alacaklının rızasına önem verilmez iken Konkordato talebinin tasdik edilmesi ancak alacaklıların rıza ile mümkündür.
İcra ve İflas Kanununda hüküm altına alınmış birden fazla konkordato türü bulunmaktadır. Bunlar başlıca;
1- İflas sonrası konkordato
2-Malvarlığının terki suretiyle konkordato
3-Adi konkordato
-Tenzilat konkordatosu
- Vade konkordatosu
Konkordato Komiserliği, ticaret mahkemesi tarafından görevlendirilen uzman kişidir. Komiser, konkordato sürecinde borçlunun faaliyetlerini nezaret eder, talepte bulunan alacaklılara konkordatonun syri ve borçlunun güncel mali durumu hakkında bilgi verir. Kanunda kendisine verilen görevleri yerine getirir ve mahkemenin istediği konularda ve sürelerde ara raporlar sunar. Konkordato komiserinin amacı alacaklı ve borçlu tarafı bir araya getirerek iflasın önlenmesi için müzakere etmelerini sağlamaktır.