Kompostlaştırma, organik atıkların aerobik şartlar altında biyolojik olarak bozulması işlemidir. Bu işlem sırasında, doğada bitki ve hayvan kalıntıları aerobik şartlar altında biyolojik yollarla ayrışması taklit edilmekte, harici karıştırma ve havalandırma ile süreç hızlandırılmaktadır. İşlem sonucunda açığa çıkan ürüne kompost denilmektedir. Bu süreç, doğal döngülerin bir parçası olarak, besin maddelerinin toprağa geri kazandırılmasını sağlar ve atık yönetiminde önemli bir yer tutmaktadır. Kompostlaştırma, atıkların hacmini azaltırken, çevre dostu bir gübre üretimi sağlamaktadır.
Kompostlaştırma işlemi sırasında önemli miktarda enerji (ısı) açığa çıkar. Bu enerjinin yaklaşık yarısı hücre sentezi için kompostlaştırma işlemini gerçekleştiren mikroorganizmalar tarafından kullanılır. Geri kalan enerji ise ısı olarak açığa çıkar. Kompostlaştırma sırasında kompost yığınında sıcaklığın artmasına sebebi açığa çıkan bu ısı enerjisidir. İşleminin başlangıcında yığının sıcaklığı ortam (hava) sıcaklığı seviyesinde olup kolay parçalanan organik maddelerin biyolojik yollarla hızlıca ayrışması sonucu büyük miktarda ısı enerjisi açığa çıkar. Uygun miktarda nem ve hava sağlanırsa birkaç gün içinde kompost yığınındaki sıcaklık hızla yükselir ve organik maddelerin biyolojik ayrışma hızı ciddi şekilde artar. Kompostlaştırma işlemi sırasında açığa çıkan ısıya bağlı olarak yığın içindeki sıcaklığın yükselmesi, reaksiyon hızının artmasının yanı sıra, kullanılan atıklarda bulunabilecek patojen mikroorganizmaların azalmasına yani hijyenizasyonuna katkı sağlar. Son adım olgunlaşma aşamasıdır. Bu aşamada yavaş bozulan atıklar parçalanır ve özellikle lignoselüloz hümik maddelere dönüşür. Bu aşama, kullanılan atıklara bağlı olarak 4-8 hafta sürebilmektedir.
Yerel mevzuata uygun olarak üretilen kompost, tarım arazilerinde toprak şartlandırıcı olarak kullanıldığında toprağın yapısını iyileştirir, topaklaşmasını sağlar. Bununla birlikte en büyük faydası, toprağın su tutma kapasitesini arttırması ve infiltrasyon süresine bağlı olarak buharlaşmayı azaltmasıdır. Toprağın katyon değişim kapasitesini arttırdığından besi maddelerinin kök bölgesinden hızla yeraltına sızılmasını engeller. İnorganik azot gübrelerinin toprakta neden olduğu asitleşmeyi kısmen tamponlar. İçerdiği faydalı mikroorganizmalarla topraktaki enzim aktivitesini ve besi maddesi döngüsünü arttırır ve bitki hastalıklarına yol açan organizmaları baskılar.