Göç hareketleri insanlık tarihi boyunca neden olduğu ekonomik, sosyal ve siyasal yapının etkilenmesi ile her zaman gündemde kalmaktadır. Göçlerin sebepleri dönemden döneme ve bölgeden bölgeye sürekli farklılık göstermektedir. Temelinde açlık, kuraklık, hastalık, deprem, savaş ve siyasi çekişmeler etkili olmuştur. Her ne sebeple olursa olsun Göç yönetiminin büyük bir hassasiyet ve incelikle ele alınması gerektiği için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bu konuyla ilgili üniversitelerde eğitim programları açmaktadır.
Göç ve iltica hukuku eğitim programı ayrıca katılımcıların yüksek lisans, doktora gibi akademik kariyerlerinde de kullanabilmeleri için Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ile ilişkilendirilmiş olup master ve doktora dersleri yerine sayılmaktadır.
05.06.2020 tarih 52561626-771-20725 sayı numaralı evrak ile T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafınca eğitim programının içerik ve yönetimi için, ülkemizde göç sorunlarının çözümü noktasında uygun görülmüştür.
Eğitim Süresi:
84 Saat
Eğitim Yöntemi:
Asenkron Eğitim
Kimler Katılabilir:
Göç ve İltica hukuku eğitimi genellikle hukuk fakültelerinde veya ilgili alanda master programlarında sunulur, fakat bu eğitime katılabilecek kişiler sadece hukukçularla sınırlı değildir
-
Hukuk Fakültesi Öğrencileri
-
Uluslararası İlişkiler Ve Politika Öğrencileri
-
Sosyal Hizmet Uzmanları
-
Hükümet Çalışanları Ve Diplomatlar
-
Uluslararası Kuruluş Çalışanları
-
Mülteci Ve Göçmen Yardım Kuruluşu Çalışanları
-
İnsan Hakları Konusunda Kendini Geliştirmek İsteyen Kişiler
Eğitimin İçeriği:
-
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Terimler, Genel Bilgiler, Genel Usuller
-
Türkiye’ye Giriş ve Vize
-
İkamet ve İkamet Çeşitleri
-
Vatansız Kişiler
-
Sınır Dışı İşlemleri ve Geri Gönderme Merkezlerinin İşleyişi
-
Uluslararası Koruma
-
Geçici Koruma
-
Yabancılara Yönelik Çalışma İzinleri
-
Göç Olgusuna Genel Bir Bakış (Kavramsal Olarak Göç, Göçün Türleri, Nedenleri ve Etkileri)
-
Dünyada ve Türkiye`de Göç Hareketlerinin Geçmişten Günümüze Tarihsel Seyri
-
Avrupa Birliği Göç ve Sığınma Politikaları
-
"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi", "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi", "Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Sözleşme", "Tüm Göçmen İşçilerin Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına dair Uluslararası Sözleşme", "Göçmen İşçinin Hukuki statü Hakkında Avrupa Sözleşmesi"
-
Türkiye`nin Göç Yönetiminde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile başlayan yeni dönem ve göç yönetişiminin yetkinleştirilmesi için atılan adımlar,
-
Türk Vatandaşlığı Kanunu, Uluslararası İş Gücü Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu Pasaport Kanunu ve İskân Kanunu
Eğitimin Kazanımı:
Göç ve iltica hukuku eğitimi, katılımcılara bu özel hukuku alanla ilgili bir dizi önemli beceri, bilgi ve perspektif kazandırır. Ülkemize göç eden yabancılara rehberlik etmek, onların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yürütülmesini sağlamak.
-
Hukuki bilgi ve temeller açısından uluslararası sözleşmeler ve yerel yasaklar hakkında derin bilgi edinir
-
İltica başvurularının değerlendirilmesinde mülteci statüsünü verme süreçlerini anlar, kişilerini yaşadıkları karmaşık durumları tehlikeleri ve zorlukları adil bir şekilde çözümlerler.
-
Hukuki sorunları araştırma ve analiz etme becerileri gelişir ilgili uluslararası normları, yargı kararlarını ve yerel yasaları anlama yeteneği artar.
-
İnsan haklarına saygı, adil muamele, eşitlik ve etik değerlere dayalı olarak göçmenlerin ve mültecilerin haklarını savunma konusunda beceriler geliştirirler.
-
Fraklı kültürlerden gelen kişilere karşı duyarlılık geliştirir ve toplumun çeşitli kesimlerine nasıl hizmet verileceği göçmenler ile nasıl etkileşimde bulunacağı konuları öğrenir.
Başvuru Süreci:
Eğitime başvuru yapmak isteyen adaylarımızın sertifika programının sayfasında yer alan ‘Başvuru Yap’ butonuna tıklayarak başvuru formunu ve ödeme bilgilerini doldurmaları gerekmektedir.
Eğitim Süreci:
-
Eğitimlerimiz Asenkron eğitim olarak yapılmaktadır. Tüm müfredat eğitim videolarından oluşmaktadır. (Örgün eğitimlerin tüm müfredatını kapsamaktadır.)
-
Eğitimlere katılım sağlamak için herhangi bir gün ve saat sınırlaması bulunmamaktadır. İnternet erişimi olan her yerde ve her cihaz da (tablet, telefon ve bilgisayar vs.) Takip edebilirsiniz.
-
Eğitim sonunda, Eğitim portalınızda çoktan seçmeli test usulü sınavınız olacaktır. Katılımcıların 3 defa sınava katılma hakkı vardır. Sınavdan 50 puan ve üzeri alan kişiler sertifikayı almaya hak kazanacaktır. (Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir.)
Sertifika Süreci:
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılar eğitimlerini bitirdikten sonra sertifika düzenlenecektir.
Sertifikaya Sahip Olmak Ne Kazandırır:
Bir sertifikaya sahip olmak bireylere çeşitli avantajlar sunar ve kariyerine, bilgi birikimine, becerisine değer katar. Belirli bir konuda uzmanlığını arttırabilir derinlemesine bilgi sahibi olmasını sağlar, bireye ve mesleki becerilerine duyulan güveni arttırır. Bu sayede kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olur.İş başvurularında ve mülakatlar da rekabet avantajı sağlar. Özellikle belirli bir sektörde uzman olmak işverenlerin dikkatini çekebilir ve terfi şansını arttırır.
Yorumlar