Bilirkişilik Temel Eğitimi
Bilirkişilik, belirli bir uzmanlık alanında mahkemelere yardımcı olmak için atanan kişilerin yaptığı bir görevdir. Bilirkişilik yapabilmek için belirli bir eğitim almak gerekmemekle birlikte, bilirkişilik yapacak kişilerin genellikle ilgili alanda belirli bir uzmanlığa ve deneyime sahip olmaları beklenir. Bununla birlikte, bazı ülkelerde ve bölgelerde bilirkişilik için belirli eğitim ve sertifikasyon gereksinimleri olabilir. Bilirkişilik yapacak kişilerin, ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak eğitim almaları ve gerekli yasal gereksinimleri karşılamaları önemlidir.
İlgili yönetmelik ve genelgelerde uygulama usul ve esasları ayrıntısıyla belirlenen temel eğitim, bilirkişi listesine kaydolmanın ön koşullarından birisidir.
Bilirkişilik yönetmeliğinde yer alan bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık meslekî kıdem , kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade eder.
Bilirkişilik temel eğitiminin usul ve esasları Bilirkişilik Yönetmeliği’nin dördüncü bölümü ve Bilirkişilik Daire Başkanlığı’nın 11.08.2017 tarih ve 169 nolu genelgesinde ortaya konmaktadır:
- Temel eğitim, on sekiz saati teorik ve altı saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşur ve yüz yüze eğitim yöntemi uygulanır. Bir günde altı ders saatinden fazla eğitim verilemez.
- Temel eğitim programı, bir sınıfta en fazla 24 katılımcı ile yürütülür.
- Teorik eğitim; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu - hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini kapsar.
- Uygulama eğitimi; UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) Bilirkişi Bilgi Sisteminin kullanılması, katılımcıların bireysel veya heyet hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek bir olaya ilişkin bilirkişi raporu düzenleme ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içerir.
- Temel eğitime katılım zorunlu olup eğitim kuruluşlarınca, katılımcıların derslere devam durumunu gösterir çizelge düzenlenir ve derslerin 1/12'sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir.
- Bilirkişilere, bilirkişilik eğitim izni verilen kuruluşlarca teorik ve uygulamalı, toplam altı saatten az olmamak üzere üç yılda bir defa yenileme eğitimi verilir. Bilirkişiler yenileme eğitimine sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde katılmak zorundadır.