Bilirkişilik bir kişinin mahkemeye sunduğu uzman görüşü veya teknik bilgisinin temelinde, mahkemeye yardımcı olmak ve teknik, bilimsel veya özel bir konuda mahkeme kararını desteklemek amacıyla atanan bir uzmanın görevini ifade eder. Bilirkişi, mahkemenin talebi veya tarafların anlaşması üzerine belirli bir konuda uzmanlık sahibi olan ve bağımsız bir şekilde hareket eden kişidir. Bilirkişiler mahkeme tarafından atanabilir veya tarafların talebi üzerine atanabilirler. Mahkemeye sundukları bilirkişi raporları, mahkemenin daha iyi anlamasına, teknik konularda aydınlanmasına ve adil bir karar vermesine yardımcı olabilir. 754 sayılı Bilirkişilik Kanunu kapsamında, "Bilirkişilik Yönetmeliği" 03/08/2017 tarihinde Resmî Gazete ‘de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre adli ve idari yargı alanlarında yürütülen her türlü bilirkişilik faaliyetinin yapılabilmesi için, beş yıllık mesleki kıdem kazanmış kişilerin bilirkişilik temel eğitimini almaları ve sertifika sahibi olmaları gerekmektedir. Bilirkişilik Temel Eğitimi almayanlar bundan sonra bilirkişilik yapamayacaklardır.
Eğitim Süresi:
18 Saat Teorik Eğitim 6 Saat Uygulama Eğitimi Toplam 24 Saattir.
Eğitim Yöntemi:
Örgün Eğitim
Kimler Katılabilir:
- Meslekte beş yıllık kıdemini doldurmuş olup İl Adalet Komisyonuna başvuru yapmayı düşünen tüm bilirkişi ve bilirkişi adayları eğitime katılım sağlayabilir.
Eğitimin İçeriği:
BÖLÜM 1- YARGILAMA HUKUKUNA İLİŞKİN İLKELER ve İSPAT HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR
-
Giriş
-
Türk yargı teşkilatı
-
Yargısal faaliyet içinde yer alan süjeler
-
Yargılama hukukuna ilişkin temel hak ve ilkeler
-
İspat hukukuna ilişkin temel kavramlar
BÖLÜM 2- BİLİRKİŞİNİN NİTELİKLERİ, ÖDEVLERİ VE ETİK İLKELER
BÖLÜM 3- BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ
BÖLÜM 4- RAPOR YAZIMI USUL VE ESASLARI
BÖLÜM 5- UYGULAMA
-
UYAP Bilirkişi Bilgi Sistemi ve UYAP Bilirkişi Portalının Tanıtılması
-
Örnek Olayların Sunulması
-
Eğitim Değerlendirme Anketi
Eğitimin Kazanımı:
Bireylere bilirkişilik görevini etkili bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli temel bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlar. Bilirkişilik, mahkemelerin ve yargı mercilerinin talebi üzerine, uzmanlık alanında teknik veya bilimsel bilgisi olan bir kişinin, mahkeme tarafından atanarak gerçekleştirdiği bir görevdir.
-
Bilirkişilik görevi ve yasal çerçeve hakkında bilgi edinir, bilirkişinin sorumluluk ve görevleri öğrenilir
-
Bilirkişinin rolü ve mahkeme süreci içerisindeki yerini anlama, mahkemede nasıl ifade verileceği ve mahkeme ile etkileşimi konusunda bilgi sahibi olma
-
Bilirkişilik görevini yerine getireceği uzmanlık alanında detaylı bilgi edinme.
-
Bilirkişinin gözlemlerini, analizlerini ve bulgularını düzenli ve anlaşılır bir şekilde raporlamayı öğrenme
Başvuru Süreci:
Eğitime başvuru yapmak isteyen adaylarımızın sertifika programının sayfasında yer alan ‘Başvuru Yap’ butonuna tıklayarak başvuru formunu ve ödeme bilgilerini doldurmaları gerekmektedir.
Eğitim Süreci:
Bilirkişilik Temel Eğitimine katılan adayların kabul edilebilir haklı bir mazereti bulunmaksızın derslerin 1/12'sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir. Programı ilişiği kesilen eğitim ücreti iade edilmez.
Sertifika Süreci:
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılar eğitimlerini bitirdikten sonra sertifika düzenlenecektir.
Yorumlar