Bilirkişi Raporunun Mahkemeye Verilmesi
Bilirkişi, HMK m. 280 hükmü uyarınca raporunu hazırladıktan sonra, raporu ve kendisine raporu hazırlaması için verilen diğer ekleri mahkemeye verir. Raporun mahkemeye verildiği tarih rapora yazılır. Bilirkişi raporunun verildiği tarihin rapora yazılması raporun süresi içerisinde verilip verilmediğinin tespiti için önemli bir husustur.
Bilirkişi, raporu mahkemeye fiziki olarak teslim ettikten veya elektronik ortam üzerinden sunduktan sonra, rapordaki görüşünü değiştirme, raporun verilmemiş sayılmasını talep etme veya herhangi bir şekilde raporda değişiklik yapma hakkına sahip değildir. Bilirkişi kendisinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı raporu hatalı hazırlamışsa ve durumu fark ettikten sonra ikinci bir rapor hazırlayıp bunu mahkemeye sunmuşsa, bu raporun değerlendirmeye alınması yerinde olur.
Bilirkişi Raporunun Taraflara Tebliğ Edilmesi
Bilirkişi raporu mahkemeye verildikten sonra raporun örnekleri davanın taraflarına tebliğ edilir. Bilirkişi raporunun taraflara tebliğ edilmesinin amacı, tarafların bilirkişi raporunu incelemesine fırsat tanıyarak rapora ilişkin eksikliklerin tamamlanması veya belirsizliklerin giderilmesi ya da yeni bilirkişi atanmasını talep edebilmeleri için rapora karşı itiraz haklarının kullanılabilmesinin sağlanmasıdır. Bilirkişi raporunun taraflara tebliğ edilmesinin medeni usul hukukunda yargılamaya hakim ilkelerden hukuki dinlenilme hakkının doğal bir sonucu olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilmeden dosya hakkında karar verilmesi, hukuki dinlenilme hakkını ağır bir şekilde ihlal edecektir. Bilirkişi raporu mahkemeye verildikten sonra, raporun taraflara ne kadar süre içerisinde tebliğ edilmesi gerektiği hususunda, hukukumuzda herhangi bir düzenleme mevcut değildir. Yalnızca HMK m. 280 hükmünde “…verildiği tarih rapora yazılır ve duruşma gününden önce birer örneği taraflara tebliğ edilir” ibaresine yer verilerek duruşma gününden önce tebliğ edilmesi gerektiği hususu düzenleme altına alınmıştır. Özellikle rapor verilme tarihi ile duruşma günü arasında az bir zamanın kaldığı durumlarda, raporun taraflara geç tebliğ edilmesi yargılamanın gereksiz uzamasına sebep olabilir. Böylelikle sadece itiraz süresi sona ermediği gerekçesi ile duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesinin önüne geçilir ve yargılamanın daha kısa sürede sonuçlanma ihtimali artar.