Bilirkişi Raporuna İtirazın Şekli
Bilirkişi raporuna itiraz edecek olan taraflar bu itirazlarını yazılı olarak veya duruşmada sözlü olarak yapabilirler. Çünkü bilirkişi raporuna itirazın düzenlendiği HMK m. 281/f. 1 “Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler.” şeklindeki hükmünde, rapora itiraz edilebilmesi için, özel bir şekil şartı aranmamıştır. Bilirkişi raporuna itiraz, ister dilekçe ile isterse sözlü yapılsın, açık, anlaşılır şekilde yapılmalı ve itiraz sebepleri gösterilmelidir. Aksi takdirde ileri sürülen beyanlar bilirkişi raporuna itiraz olarak kabul edilmeyecektir.
Bilirkişi Raporuna İtirazın Süresi
Taraflar bilirkişi raporu kendilerine tebliğ edildikten sonra iki hafta içerisinde rapora karşı itiraz edebilirler. Bu süre içerisinde rapora itiraz edilmemesi durumunda artık o rapor taraflar için kesinleşir. Bununla birlikte tarafların iki haftalık itiraz süresi içerisinde mahkemeye başvurmaları ve bilirkişi raporunun mahiyetinden iki haftalık süre içerisinde rapora itiraz etmenin mümkün olmadığının anlaşılması halinde taraflara ek süre verilebileceği kanaatindeyiz.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Edilmesinin Sonuçları
Hâkim, bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları haklı bulmaması halinde itiraz talebini reddedebilir. Burada göz önünde bulundurulması gereken husus, bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazların red sebeplerinin gerekçelendirilip gerekçelendirilmediğidir. Şayet hâkim, red sebeplerini mantığa ve bilime uygun şekilde gerekçelendirebiliyorsa, bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları reddedebilir. Bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları yerinde bulan hâkimin verebileceği bir diğer karar ise yeni bilirkişi incelemesi yaptırmaktır.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Edilmemesinin Sonuçları
Bilirkişi raporuna herhangi bir sebeple itiraz edilmemesi usul hukukunda bazı sonuçlar doğurur. Taraflardan yalnızca birinin bilirkişi raporuna itiraz ettiği durumda hâkimin uygun görmesi halinde, somut olayın ve itirazın mahiyetine göre ek rapor alınabilir veya yeni bilirkişi incelemesi yaptırabilir. Böyle bir durumda usuli kazanılmış hak kurumu ortaya çıkar. Bilirkişiden alınan rapora davalı itiraz etmez sadece davacı itiraz ederse bu rapor, davalı için kesinleşir. Her iki tarafın da bilirkişi raporuna karşı itiraz etmemesi durumunda ise, rapor taraflar için kesinleşir.