MADDE6-
(1) Sıfır atık sisteminde atık oluşumunun önlenmesi ve atık azaltımına ilişkin gerekli tedbirler alınır. Kullanılmayan ürünlerin veya bileşenlerin, uygun olması hakkında onarımına ve yeniden kullanımına öncelik verilir, ürünlerin kullanım ömrü uzatılarak atık oluşumunu azaltılır ve kaynakların verimli kullanımı sağlanır. Mahalli idareler ile bina ve yerleşkelerde atık önleme ve azaltımla ilgili olarak Bakanlıkça hazırlanan sıfır atık uygulama kılavuzları esas alınır.
(2) Değer zincirinin her aşamasında tüketilebilir gıdanın ihtiyaç sahiplerine gıda bankacılığı aracılığıyla ulaştırılması, planlı üretimin yaygınlaştırılmasıyla kaynakta gıda kaybının önlenmesi, gıda israfının azaltılması, tüketime elverişli olmayan ürünlerin ekonomiye kazandırılması, oluşan fazla gıdanın paylaşılması sağlanır.
(3) Atık oluşumunun ve israfın önlenmesi amacıyla tek kullanımlık bardak ile içecek temin eden kafeterya, lokanta, restoran gibi yerler, yeniden kullanılabilir çok kullanımlık bardak seçeneğinin müşterilerine öncelikli sunulmasını, paket ve gel-al siparişler dışında çok kullanımlık bardak kullanıma öncelik verilmesini, yanlarında getirdikleri çok kullanımlık malzemeler ile içeceklerini almak isteyen müşterilerin taleplerinin karşılanmasını, bu uygulamayı teşvik edici düzenlemelerde bulunulmasını ve tüketicilere duyurulmasını sağlar.
(4) Kafeterya, lokanta, restoran gibi yiyecek-içecek hizmeti sunan yerler, mekan içerisinde alınan hizmetlerde tek kullanımlık tabak, çatal, bıçak, kaşık, bardak gibi malzemeler yerine çok kullanımlık olanların tercih edilmesini, pipet ve ıslak mendil gibi malzemeler sadece müşteriler tarafından talep edilmesi halinde verilmesini, paket siparişlerde ise müşteri tarafından talep edilmemesi durumunda tek kullanımlık tabak, çatal, bıçak, kaşık, bardak, pipet ve ıslak mendil gibi atık oluşumuna sebep olacak malzemelerin gönderilmemesini sağlar.
(5) Kargo şirketleri ile 27/11/2024 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmenliği kapsamında ambalajlı ürün satışı yapan yerler, tüketici ve ambalajlanan ürün için gerekli güvenlik ve sağlık düzeyini sağlamaya yeterli olandan fazla hacim ve ağırlıkta ambalaj kullanılmamasını, paketlemede kullanılan malzemelerin yeniden kullanıma ve geri kazanıma uygun olmasını, plastik kullanımının azaltılmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır.
(6) Kullanılmış tekstil ürünlerinin kullanım ömrünün uzatılması amacıyla toplanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yeniden kullanımının sağlanması esastır.