Toplumsal kurallar, bireyin özel yaşamında ve toplum içinde uyması gereken kuralların tümüdür. 0-36 ay döneminde, çocuklar toplumsal kuralları anlamaya başlarlar ancak bu dönemde kuralları tam olarak kavramaları beklenmez. Ancak, bu yaş aralığında çocuklar, çevrelerindeki insanların davranışlarını gözlemleyerek ve ebeveynlerinin rehberliğiyle sosyal normları öğrenmeye başlarlar. Toplumsal kurallar sayesinde çocuk, toplumun bir üyesi olduğunu fark eder. Böylece sosyal ortama uygun davranışlar göstermeyi öğrenir.
Çocuğun anne-babadan aldığı iki olgu vardır: Sevgi ve Eğitim. Sevgi; kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları içerir. Eğitim ise; öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları, değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar. Ebeveynlerin ve bakıcıların rolü bu dönemde çok önemlidir. Onlar çocuğa doğru ve yanlış arasındaki farkı öğretirler. Sabır ve tutarlılık, çocuğunuzun toplumsal kuralları anlamasına ve uymasına yardımcı olacaktır.
0-36 ay arası çocuklar, toplumsal kurallara uyum sağlamayı öğrenirken çeşitli yollarla desteklenebilir:
- Model olma: Ebeveynler, çocukların toplumsal kurallara uymasını öğretmek için model olmalıdır.
- Açıklama ve rehberlik: Çocuğunuzun anlayabileceği basit ve açıklayıcı bir dille toplumsal kuralları açıklayın. Onlara paylaşma, başkalarına saygı göstermek gibi kuralları anlatıp bunların neden önemli olduğunu anlatabilirsiniz.
- Tutarlılık: Çocuğunuzun kuralları her zaman aynı şekilde uygulanacağını bilmesi, onun kurallara uyum sağlamasını daha çok kolaylaştırmasına yardımcı olacaktır.
- Olumlu pekiştirme: Çocuklar belirtilen kurallara uyum sağladığında onları ödüllendirerek teşvik edebilirsiniz. "Teşekkür ederim, güzel paylaştın!" gibi olumlu tepkiler vererek istenilen davranışı tekrar etmesini sağlayabilirsiniz.
- Sınırlar belirleme: Çocuklara onların anlayabileceği sınırlar belirleyerek, bu sınırlara uyum saplaması gerektiğini net bir şekilde ifade edebilirsiniz. Başkasının eşyalarını izinsiz kullanmaması gerektiği gibi. Belirli kuralları önceden konuşabilirsiniz.
- Empati ve anlayış gösterme: Çocukların duygularını anlamaya çalışıp onların bakış açısını göz önünde bulundurabilirsiniz. Başka insanların duygularını anlatarak empati kurmayı öğretebilirsiniz.
- Doğru yönlendirme: Çocuğunuzun yanlış davranışlarını düzeltmek için ona nazik bir şekilde yönlendirme yapın.
Bu yöntemlerle, çocuğunuzun toplumsal kurallara uyum sağlamasına yardımcı olabilir ve sosyal becerilerini geliştirebilirsiniz. Bu dönemde sabır ve tutarlılık çok önemlidir, çünkü çocukların bu kuralları anlamak ve uygulamak için zaman ve deneyime ihtiyaçları vardır.